Co-creatie

Zuidplein Rotterdam

Het Zuidplein in Rotterdam gaat voor ruim € 300 miljoen op de schop met investeringen in gebouwen, woningen, de openbare ruimte en een sociaal programma. Iris advies organiseert de interactie met bewoners, ondernemers en belanghebbenden.

Van respect naar resultaat 

Ballast Nedam werd door de gemeente Rotterdam na een prijsvraag uitgekozen als samenwerkingspartner voor Hart van Zuid. Met het oog op de ruimtelijke procedures en draagvlak in de omgeving nodigde ontwikkelaar Ballast Nedam alle betrokkenen uit voor een interactief proces. ‘Help mee om de basisplannen uit te werken en te verbeteren.’ Dorine Cleton van Cleton & Com was onafhankelijk procesbegeleider. Zij zette twee methoden in. In publiek-private-buurt-samenwerking (PBBS) bedachten alle partijen samen alternatieve ideeën op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaars belangen. In de bijeenkomsten werden honderden ideeën geoogst. Met de methode van value engineering (VE) werden de ideeën omgezet in concrete voorstellen. In groepen werden voorstellen gemaakt die de meeste (maatschappelijke) waarde toevoegen tegen de laagst mogelijke kosten. Ballast Nedam verwerkte de voorstellen in het structuurplan, het bestemmingsplan en de milieueffectrapportage. Zij zetten de interactieve aanpak voort met deelbijeenkomsten voor de eerste projecten, zoals het nieuwe zwembad, de uitbreiding van Ahoy en het Hoornbeek College.

Culturen

Iris advies hielp met de opzet en organisatie van de bijeenkomsten en de workshops. We werkten met facilitators uit de vele culturen die Rotterdam rijk is. De ideeën kregen meteen vorm met tekeningen van Jan Metz. We zorgden verder voor de communicatie over de aanpak.
De mensen op Zuid en hun ideeën werden open tegemoet getreden. Zo werd er vanuit verschillende belangen en culturen aan gezamenlijke oplossingen gewerkt. De participatie rond Hart van Zuid oogstte veel waardering van de deelnemers, de gemeente en de politiek in Rotterdam. Samen met Ballast Nedam maakten we een plan voor de verdere participatie en communicatie in de komende jaren.

 

 
Zuidplein Rotterdam

Co-creatie werk

 • Participatie  
  Participatie In dialoog en samenwerking tot betere oplossingen komen die breed worden gedragen.
 • Omgevingscommunicatie  
  Omgevingscommunicatie Maak kennis. Ontdek wat er leeft. Wissel uit. En ontwikkel energie voor nieuwe plannen.
 • Ateliers & panels  
  Ateliers & panels Ontwikkel en toets je plannen op een manier waar iedereen plezier in heeft.
 • Co-creatie  
  Co-creatie Met z’n allen werken aan plan of visie. Ontwerpers geven vorm. Wij faciliteren en houden focus op resultaat.
 • Omgevingsvisie  
  Omgevingsvisie Heel de stad of heel het dorp betrekken bij een toekomstvisie. Hoe doe je dat?
 • Specials  
  Specials ‘Misschien een gekke vraag, maar kan je ons ook helpen met …?’

Contact

Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl 
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer