Waalkade Nijmegen
Co-creatie

Co-creatie voor de Waalkade

De gemeente Nijmegen gaat samen met de ondernemers aan de Waalkade en het Huis voor de Binnenstad aan de slag met de verbetering van de Waalkade. Iedereen die hiervoor ideeën heeft, kan een steentje bijdragen. In juni leverden open ateliers en een actie via social media meer dan 400 ideeën op voor een mooiere en aantrekkelijkere Waalkade. Voor de aanpak van de Waalkade trekt de raad 2,4 miljoen euro uit. Erna van Holland (COB-WEB advies) en Bas Schoemaker ondersteunen de gemeente Nijmegen bij de co-creatie voor de Oostelijke Waalkade.

Identiteit
De Waalkade heeft al een tijd te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Met de komst van de nieuwe kade bij de dijkverlegging in Lent en de ontwikkelingen rondom de Honig en de Vasim ontstaan er bovendien meer plekken aan de Waal die bezoekers zullen gaan trekken. Gemeente, ondernemers en ook de politiek vinden dan ook allemaal dat er wat moet gebeuren. Inwoners van Nijmegen kregen in juni de kans mee te denken over de (gewenste) identiteit van de Waalkade, welke tijdelijke en permanente activiteiten en functies hier zouden passen en wat dit betekent voor de inrichting van de Waalkade. 

De reacties variëren van korte suggesties tot compleet uitgewerkte plannen en foto’s van andere kades. De ideeën lopen uiteen van een park tot een lig- en speelweide, van een speelfontein tot één groot bijzonder terras en van een trammetje in de Grotestraat tot een treintje op zonne-energie. Op zaterdag 20 juni waren er vijf open ateliers waarbij mensen konden meepraten aan de hand van verschillende thema’s.

Aan de afsluitende bijeenkomst na de open ateliers deden 75 mensen mee. Zij konden hun eerste voorkeuren aangeven. Er is duidelijk veel belangstelling voor groen en voor evenementen om de Waalkade levendig te maken. Er moeten creatieve mensen bij worden betrokken om dit te bewerkstelligen. Zorg bijvoorbeeld voor een watertaxi, je wordt dan nieuwsgierig gemaakt naar de overkant. Bij verschillende ateliers komt terug dat er meer contact moet zijn met het water. Laat het water weer tegen de Stratemakerstoren aan klotsen en breng de kade terug. ‘En als de gemeente geen geld heeft, dan doen we het weer zelf net als vroeger met z'n allen met een schop in de hand,’ zo is de opinie.

Het vervolg
De komende tijd worden alle binnengekomen ideeën en de uitkomsten van de Ateliers geïnventariseerd en beoordeeld op hoe aantrekkelijk en haalbaar ze zijn. Ze zullen leiden tot een aantal scenario’s waarin verschillende ideeën worden gecombineerd. De scenario’s worden naar verwachting komend najaar gepresenteerd.

Lees het verslag over de uitkomsten van de workshops op 20 juni.

 
Waalkade Nijmegen
De Waalkade nu ...
Waalkade Nijmegen
… en hoe het volgens inwoners ...
Waalkade Nijmegen
… straks kan worden. (Foto's: Architectuur Centrum Nijmegen)

Co-creatie werk

 • Participatie  
  Participatie In dialoog en samenwerking tot betere oplossingen komen die breed worden gedragen.
 • Omgevingscommunicatie  
  Omgevingscommunicatie Maak kennis. Ontdek wat er leeft. Wissel uit. En ontwikkel energie voor nieuwe plannen.
 • Ateliers & panels  
  Ateliers & panels Ontwikkel en toets je plannen op een manier waar iedereen plezier in heeft.
 • Co-creatie  
  Co-creatie Met z’n allen werken aan plan of visie. Ontwerpers geven vorm. Wij faciliteren en houden focus op resultaat.
 • Omgevingsvisie  
  Omgevingsvisie Heel de stad of heel het dorp betrekken bij een toekomstvisie. Hoe doe je dat?
 • Specials  
  Specials ‘Misschien een gekke vraag, maar kan je ons ook helpen met …?’

Contact

Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl 
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer