De gemeente Nijmegen gaat samen met de ondernemers aan de Waalkade en het Huis voor de Binnenstad aan de slag met de verbetering van de Waalkade. Iedereen die hiervoor ideeën heeft, kan een steentje bijdragen. In juni leverden open ateliers en een actie via social media meer dan 400 ideeën op voor een mooiere en aantrekkelijkere Waalkade. Voor de aanpak van de Waalkade trekt de raad 2,4 miljoen euro uit. Erna van Holland (COB-WEB advies) en Bas Schoemaker ondersteunen de gemeente Nijmegen bij de co-creatie voor de Oostelijke Waalkade.
Identiteit
De Waalkade heeft al een tijd te maken met teruglopende bezoekersaantallen. Met de komst van de nieuwe kade bij de dijkverlegging in Lent en de ontwikkelingen rondom de Honig en de Vasim ontstaan er bovendien meer plekken aan de Waal die bezoekers zullen gaan trekken. Gemeente, ondernemers en ook de politiek vinden dan ook allemaal dat er wat moet gebeuren. Inwoners van Nijmegen kregen in juni de kans mee te denken over de (gewenste) identiteit van de Waalkade, welke tijdelijke en permanente activiteiten en functies hier zouden passen en wat dit betekent voor de inrichting van de Waalkade.
De reacties variëren van korte suggesties tot compleet uitgewerkte plannen en foto’s van andere kades. De ideeën lopen uiteen van een park tot een lig- en speelweide, van een speelfontein tot één groot bijzonder terras en van een trammetje in de Grotestraat tot een treintje op zonne-energie. Op zaterdag 20 juni waren er vijf open ateliers waarbij mensen konden meepraten aan de hand van verschillende thema’s.
Aan de afsluitende bijeenkomst na de open ateliers deden 75 mensen mee. Zij konden hun eerste voorkeuren aangeven. Er is duidelijk veel belangstelling voor groen en voor evenementen om de Waalkade levendig te maken. Er moeten creatieve mensen bij worden betrokken om dit te bewerkstelligen. Zorg bijvoorbeeld voor een watertaxi, je wordt dan nieuwsgierig gemaakt naar de overkant. Bij verschillende ateliers komt terug dat er meer contact moet zijn met het water. Laat het water weer tegen de Stratemakerstoren aan klotsen en breng de kade terug. ‘En als de gemeente geen geld heeft, dan doen we het weer zelf net als vroeger met z'n allen met een schop in de hand,’ zo is de opinie.
Het vervolg
De komende tijd worden alle binnengekomen ideeën en de uitkomsten van de Ateliers geïnventariseerd en beoordeeld op hoe aantrekkelijk en haalbaar ze zijn. Ze zullen leiden tot een aantal scenario’s waarin verschillende ideeën worden gecombineerd. De scenario’s worden naar verwachting komend najaar gepresenteerd.
Lees het verslag over de uitkomsten van de workshops op 20 juni.
Met COB-WEB advies
Alle mensen die zich in hebben gezet voor het herstel van Boschveld in Den Bosch, spreken zich uit over de nieuwe identiteit.
De gemeente Nijmegen en lokale ondernemers kregen in open ateliers en via social media 400 ideeën voor een betere Waalkade.
Inwoners van Elst maakten met ontwikkelaars Amvest en BPD en gemeente Overbetuwe een ontwerp voor woonwijk De Pas.
Buren, bewoners en ondernemers werkten met ontwikkelaar en gemeente aan de nieuwe identiteit van een Watertorenpark in Hengelo.
Het grootste restaurant van Amsterdam wil uitbreiden. Iris advies zet iedereen samen aan het werk rond de tekentafel.
De Sliedrechtse Staatsliedenbuurt is vernieuwd. Het plan werd in korte tijd gemaakt met de bewoners.
Gemeente, ontwikkelaar, bewoners en ondernemers maken een visie voor de Maasoever.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer