Uit co-creatie komen drie scenario’s voor de Oostelijke Waalkade in Nijmegen. Inwoners kiezen een groene toekomstvisie.
Kernteam met ondernemers en inwoners
De Oostelijke Waalkade in Nijmegen verkommerde. Reden voor de gemeenteraad om het College van B&W op te roepen een toekomstvisie te maken. Voor uitvoering stelde de raad € 2,3 miljoen beschikbaar. Het College betrok heel de stad bij de toekomstvisie. Erna van Holland en Bas Schoemaker ontwierpen en begeleidden het proces. Er werd een projectteam geformeerd met ondernemers, medewerkers van de gemeente en een tiental betrokken Nijmegenaren. Zij hielden open ateliers en acties die tot 850 ideeën leidden. Het team maakte daar drie onderscheidende scenario’s van.
Criteria en randvoorwaarden
Bij de start werden uit de raadsmotie en de opdracht van het college acht criteria geformuleerd om de ideeën te beoordelen. Dat schept duidelijkheid: iedereen die een idee bijdraagt, weet vooraf waarop het wordt beoordeeld. Naast de criteria werden vier harde randvoorwaarden genoemd voor waterkering, evenementen en verkeer.
Drie richtingen
Uit de 850 ideeën en wensen van mensen spraken drie richtingen: een groen en ontspannen verblijfsgebied, een actiefgebied waar elke dag iets te doen valt en een flexibel gebied voor grote en kleinere evenementen. Er werd voor gekozen elke richting (groen, actief en flexibel) met de ideeën van Nijmegen uit te werken tot een specifiek scenario.
Stemmen
Zo ontstonden drie visies. In een brede publieksconsultatie kon heel Nijmegen een stem uitbrengen. Met overgrote meerderheid kozen inwoners voor het groene scenario. De scenario’s en de stemming werden aan de raad voorgelegd. Die nam met enkele wijzigingen het groene scenario overnamen. Inmiddels is dit plan voor de kade gerealiseerd.
In Wageningen doen bewoners als leden van projectgroep mee aan de wijkvisie.
Werken aan een toekomstvisie met spelregelkaatrt voor buurtschap Klingelbeek
Ondernemers van Dieversluis maakten samen met de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld een visie voor het sluisgebied.
Intensieve participatie leidt tot een breed gedragen visie op de herontwikkeling van een uitgestrekte Eindhovense beeldbuisfabriek.
Gemeente, ontwikkelaar, bewoners en onernemers werken aan een gebiedsvisie voor Backer+Rueb.
Uit co-creatie komen drie scenario’s voor de Oostelijke Waalkade in Nijmegen. Inwoners kiezen een groene toekomstvisie.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer