Aan de rand van de Leidse binnenstad voorziet het hoogbouwplan LEAD in 580 woningen met voorzieningen in een compact stadspark. Het plan werd intensief besproken en uitgewerkt met mensen uit de omgeving en de stad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen bij elkaar zo’n 700 Leidenaren deel. Vanuit de initiatiefnemer RED Company, architecten, adviseurs en de gemeente Leiden hebben bijna veertig mensen aan het proces meegedaan. Iris Advies trad met gespreksleiders en moderators op als onafhankelijk procesbegeleider.
Resultaat
De participatie leidde op hoofdlijnen tot vijftien toezeggingen en planaanpassingen van de initiatiefnemer en de gemeente. Deze kwamen vooral tot stand in een plangroep met buurt en belangstellenden. Zij gaven de raad een overzicht mee met punten van overeenstemming, verschillen van inzicht en gezamenlijk uit te werken onderwerpen.
Transparant
Het hoogbouwplan was veelbesproken. De inspraakronde bij de raadsbehandeling van de Nota van Uitgangspunten kende een ongekend aantal insprekers voor en tegen LEAD. Een referendumaanvraag leidde tot uitstel van het raadsbesluit over de Nota van Uitgangspunten. De aanpak, werkwijze en uitkomsten waren voor de raad goed navolgbaar door een bijna 300 pagina’s tellende verslag. De Leidse gemeenteraad stelde op grond van de participatie eerst een Nota van Uitgangspunten vast en later het bestemmingsplan.
Bewoners, ondernemers en instellingen op het Zuidplein werken samen met gemeente en ontwikkelaar aan hun ‘Hart van Zuid’.
In Wageningen werken De Woningstichting en de gemeente met de bewoners aan de vernieuwing van tuindorp Patrimonium.
Op een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen komt een woonwijk, ontworpen met de belangstellenden.
Hoe betrek je stakeholders en bewoners bij je plannen? Iris advies en Akro Consult maakten een routeboek.
Hoe gebruiken mensen hun wijk? En wat kan er anders, beter? Kijk naar een wijk door de ogen van de bewoners.
De gemeente Best wil meer doen aan burgerparticipatie. Ambtenaren ontwikkelen hun vaardigheden met onze simulatiegame.
In een voormalige beeldbuisfabriek werkte Amvest met buurt, bedrijven en belanghebbenden aan het ontwerp voor Strijp R.
Bij de Woenselse markt in Eindhoven maken arbeidershuisjes plaats voor nieuwbouw. Bewoners kiezen hun eigen architecten.
“Hoe transformeer of renoveer je een wijk samen met bewoners?" Voor Renda, een platform voor renovatieprofessionals, schreef ik een artikel.
Tweehonderd bewoners en betrokkenen bij de Sliedrechtse Staatsliedenbuurt bepalen op een ontwerpfestival de toekomst van de wijk.
Co-creatie: bewoners van Arkel zetten zich samen met vakspecialisten in voor een nieuwe toekomst van 'hun' Betondak.
In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb.
Met ‘District E’ won Amvest de prijsvraag voor het Stationsgebied Zuid in Eindhoven. Iris advies leidde de participatie voor het hoogbouwplan.
Het natuurlijke ontwerp voor Melickerveld is met interactieve webinars en een enquête voorgelegd aan omwonenden en mensen uit Roermond.
LEAD biedt 580 woningen in hoogbouw aan de Leidse binnenstad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen zo’n 700 Leidenaren deel.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer