De gemeente Heusden wil woningbouw op het terrein van een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen. Ze zoekt - het is midden in de crisis - een onderscheidend stedenbouwkundig plan en een marktaanpak. Iris advies en Wissing ruimtelijke denkers combineren die twee. We stellen in onze aanpak de woonconsument centraal: ‘de tekentafel op het dorpsplein’.
Versnelling
In co-creatie werken belanghebbenden, toekomstige bewoners, gemeente Heusden en Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling eerst aan de toekomstige identiteit en een gebiedsvisie voor De Grassen. Zij maken vervolgens binnen de geldende randvoorwaarden een masterplan. Tot slot tekenen zij samen de opzet van de eerste fase met woningen en kavels. Elke stap in de co-creatie wordt afgerond met een publieke informatiebijeenkomst en besluitvorming door de gemeenteraad. De co-creatie maakt het mogelijk de ruimtelijke procedures te versnellen met een projectbesluit.
Resultaten
Iris advies ontwerpt het interactieve proces en leidt de workshops en woonateliers. We werven de belangstellenden met een campagne die ook gericht is op mensen uit het naburige Den Bosch. Alles resulteert in honderden belangstellenden voor de woningen en tientallen reserveringsovereenkomsten met kavelbouwers. Hoogtepunt vormen twee woonateliers met 70 geïnteresseerden waar ‘live’ aan het ontwerp van de eerste fase wordt getekend en die een keur aan verschillende woonmilieus verbeeldt.
Bekijk het resultaat van de co-creatie
voor Gemeente Heusden
in samenwerking met
Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling
Zie ook: Nieuwbouw De Grassen
Bewoners, ondernemers en instellingen op het Zuidplein werken samen met gemeente en ontwikkelaar aan hun ‘Hart van Zuid’.
In Wageningen werken De Woningstichting en de gemeente met de bewoners aan de vernieuwing van tuindorp Patrimonium.
Op een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen komt een woonwijk, ontworpen met de belangstellenden.
Hoe betrek je stakeholders en bewoners bij je plannen? Iris advies en Akro Consult maakten een routeboek.
Hoe gebruiken mensen hun wijk? En wat kan er anders, beter? Kijk naar een wijk door de ogen van de bewoners.
De gemeente Best wil meer doen aan burgerparticipatie. Ambtenaren ontwikkelen hun vaardigheden met onze simulatiegame.
In een voormalige beeldbuisfabriek werkte Amvest met buurt, bedrijven en belanghebbenden aan het ontwerp voor Strijp R.
Bij de Woenselse markt in Eindhoven maken arbeidershuisjes plaats voor nieuwbouw. Bewoners kiezen hun eigen architecten.
“Hoe transformeer of renoveer je een wijk samen met bewoners?" Voor Renda, een platform voor renovatieprofessionals, schreef ik een artikel.
Tweehonderd bewoners en betrokkenen bij de Sliedrechtse Staatsliedenbuurt bepalen op een ontwerpfestival de toekomst van de wijk.
Co-creatie: bewoners van Arkel zetten zich samen met vakspecialisten in voor een nieuwe toekomst van 'hun' Betondak.
In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb.
Met ‘District E’ won Amvest de prijsvraag voor het Stationsgebied Zuid in Eindhoven. Iris advies leidde de participatie voor het hoogbouwplan.
Het natuurlijke ontwerp voor Melickerveld is met interactieve webinars en een enquête voorgelegd aan omwonenden en mensen uit Roermond.
LEAD biedt 580 woningen in hoogbouw aan de Leidse binnenstad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen zo’n 700 Leidenaren deel.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer