In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb, een verlaten fabrieksterrein van Amvest aan de rand van de binnenstad. Vanwege het coronavirus ontwikkelde Iris advies een online aanpak met een interactieve website, enquête, webinars en film. We werkten met Gusto Media samen aan de online tools. Zowel de plannen als de online participatie werden hoog gewaardeerd. Eerder was al met belanghebbenden en geïnteresseerden in workshops een gezamenlijke toekomstvisie opgesteld.
Er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep van Amvest en de gemeente Breda om bij te dragen aan de plannen. De website werd 3400 maal bezocht. Ruim 1500 mensen schreven zich in om het project te volgen vanuit de omgeving of als belangstellende voor woon- en of werkruimte. Een enquête met 42 vragen werd door 921 mensen ingevuld. Meer dan honderd mensen namen deel aan drie webinars met ontwerpers, ontwikkelaars en gemeentelijke beleidsmakers. Wethouder Paul de Beer opende het eerste webinar. Bij elk webinar nam een vertegenwoordiger van de wijkraad Belcrum of een lokale ondernemer zitting in het panel.
De plek spreekt tot de verbeelding, het plan doet dat ook. Uit de opkomst en de reacties blijkt een groot en breed draagvlak in de omgeving en in de stad voor het stedenbouwkundig ontwerp en het programma van wonen, werken en ontspanning. De gemiddelde waardering voor de stedenbouwkundige opzet is 8.8, die voor de openbare ruimte 9.2 en die voor het gemengde programma 8.6. Deelnemers aan de webinars gaven gemiddeld een 8 voor de opzet en inhoud van de webinars. Amvest betrekt deelnemers weer bij de uitwerking van deelplannen. De gemeenteraad ontving een uitgebreid participatieverslag.
Bewoners, ondernemers en instellingen op het Zuidplein werken samen met gemeente en ontwikkelaar aan hun ‘Hart van Zuid’.
In Wageningen werken De Woningstichting en de gemeente met de bewoners aan de vernieuwing van tuindorp Patrimonium.
Op een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen komt een woonwijk, ontworpen met de belangstellenden.
Hoe betrek je stakeholders en bewoners bij je plannen? Iris advies en Akro Consult maakten een routeboek.
Hoe gebruiken mensen hun wijk? En wat kan er anders, beter? Kijk naar een wijk door de ogen van de bewoners.
De gemeente Best wil meer doen aan burgerparticipatie. Ambtenaren ontwikkelen hun vaardigheden met onze simulatiegame.
In een voormalige beeldbuisfabriek werkte Amvest met buurt, bedrijven en belanghebbenden aan het ontwerp voor Strijp R.
Bij de Woenselse markt in Eindhoven maken arbeidershuisjes plaats voor nieuwbouw. Bewoners kiezen hun eigen architecten.
“Hoe transformeer of renoveer je een wijk samen met bewoners?" Voor Renda, een platform voor renovatieprofessionals, schreef ik een artikel.
Tweehonderd bewoners en betrokkenen bij de Sliedrechtse Staatsliedenbuurt bepalen op een ontwerpfestival de toekomst van de wijk.
Co-creatie: bewoners van Arkel zetten zich samen met vakspecialisten in voor een nieuwe toekomst van 'hun' Betondak.
In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb.
Met ‘District E’ won Amvest de prijsvraag voor het Stationsgebied Zuid in Eindhoven. Iris advies leidde de participatie voor het hoogbouwplan.
Het natuurlijke ontwerp voor Melickerveld is met interactieve webinars en een enquête voorgelegd aan omwonenden en mensen uit Roermond.
LEAD biedt 580 woningen in hoogbouw aan de Leidse binnenstad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen zo’n 700 Leidenaren deel.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer