Ontwikkelaar Amvest heeft in Breda met bewoners, bedrijven en de gemeente een gebiedsvisie gemaakt voor transformatie van het in onbruik geraakte terrein van machinefabriek Backer&Rueb. De stadsgenerator is de visie op een plek die Breda nu nog niet kent - maar wel héél graag wil.
Alle partijen werkten samen rond de centrale vraag: hoe voegen we iets nieuws toe aan Breda? De visievorming ging van start met een aantal sessies met bewoners en ondernemers uit de wijk Belcrum, toekomstige doelgroepen en tal van belanghebbenden. We onderzochten met hen wat een voor Breda unieke identiteit van het gebied zou zijn en welk programma daarbij hoort. Het resultaat hiervan werd vastgelegd in een ID Card. Die verbeeldt en verwoordt op posterformaat de gewenste identiteit van het Backer en Rueb terrein in Breda voor iedereen die werkt aan, of belangstelling heeft in, de plannen voor het gebied. Op basis van de ID Card is een stedenbouwkundige studie gemaakt naar de invulling van het gebied. De kern van de gebiedsvisie bestaat uit tien beloften aan Breda:
In Wageningen doen bewoners als leden van projectgroep mee aan de wijkvisie.
Werken aan een toekomstvisie met spelregelkaatrt voor buurtschap Klingelbeek
Ondernemers van Dieversluis maakten samen met de provincie Drenthe en de gemeente Westerveld een visie voor het sluisgebied.
Intensieve participatie leidt tot een breed gedragen visie op de herontwikkeling van een uitgestrekte Eindhovense beeldbuisfabriek.
Gemeente, ontwikkelaar, bewoners en onernemers werken aan een gebiedsvisie voor Backer+Rueb.
Uit co-creatie komen drie scenario’s voor de Oostelijke Waalkade in Nijmegen. Inwoners kiezen een groene toekomstvisie.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer