Op woensdag 26 oktober zijn in Arkel de eerste bouwstenen gepresenteerd voor de herontwikkeling van de voormalige fabriekslocatie van Betondak. De voorstellen kwamen tot stand in co-creatie met bewoners. Uit 238 ideeën van inwoners maakte een groep van 45 bewoners en vakspecialisten tien voorstellen. Die worden nu nader op hun haalbaarheid onderzocht door eigenaar en initiatiefnemer Van Nieuwpoort Groep en de gemeente Giessenlanden. Volgend jaar kan er een besluit komen over een gebiedsbeschrijving en een omgevingsplan.
Tijdens een eerste grote informatiebijeenkomst op 7 september zijn door 130 inwoners van Giessenlanden 238 ideeën bedacht. Zo’n vijfentwintig belanghebbenden en geïnteresseerden uit de dorpen hebben zich vervolgens samen met twintig vakspecialisten vanuit de initiatiefnemer en de gemeente gebogen over welke aanpak recht doet aan de ideeën. Gedurende twee dagen hebben zij met een strakke werkmethode (value engineering) de inbreng uitgewerkt, afgewogen en omgezet in tien verzamelideeën. De procesbegeleiding was in handen van Dorine Cleton van Cleton&com en Bas Schoemaker van Iris advies.
Experiment
Wethouder Teus van Houwelingen prees de inzet van alle bewoners om samen met de eigenaar tot inspirerende, maar ook realistische voorstellen te komen: ‘Ik ben onder de indruk dat zoveel mensen deelnemen. Deze unieke aanpak versterkt de verantwoordelijkheid van inwoners voor de inrichting van hun omgeving.’
‘Wij zien in de ideeën vele aanknopingspunten om met de locatie aan de slag te gaan,’ vertelde Gerard van Nieuwpoort, lid van de Raad van Bestuur van Van Nieuwpoort Groep. ‘Bewoners hebben ons echt op waardevolle, nieuwe ideeën gebracht en daar zijn we hen zeer dankbaar voor. ’
Download de poster met de tien voorstellen uit de co-creatie
In samenwerking met Cleton&Com
Bewoners, ondernemers en instellingen op het Zuidplein werken samen met gemeente en ontwikkelaar aan hun ‘Hart van Zuid’.
In Wageningen werken De Woningstichting en de gemeente met de bewoners aan de vernieuwing van tuindorp Patrimonium.
Op een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen komt een woonwijk, ontworpen met de belangstellenden.
Hoe betrek je stakeholders en bewoners bij je plannen? Iris advies en Akro Consult maakten een routeboek.
Hoe gebruiken mensen hun wijk? En wat kan er anders, beter? Kijk naar een wijk door de ogen van de bewoners.
De gemeente Best wil meer doen aan burgerparticipatie. Ambtenaren ontwikkelen hun vaardigheden met onze simulatiegame.
In een voormalige beeldbuisfabriek werkte Amvest met buurt, bedrijven en belanghebbenden aan het ontwerp voor Strijp R.
Bij de Woenselse markt in Eindhoven maken arbeidershuisjes plaats voor nieuwbouw. Bewoners kiezen hun eigen architecten.
“Hoe transformeer of renoveer je een wijk samen met bewoners?" Voor Renda, een platform voor renovatieprofessionals, schreef ik een artikel.
Tweehonderd bewoners en betrokkenen bij de Sliedrechtse Staatsliedenbuurt bepalen op een ontwerpfestival de toekomst van de wijk.
Co-creatie: bewoners van Arkel zetten zich samen met vakspecialisten in voor een nieuwe toekomst van 'hun' Betondak.
In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb.
Met ‘District E’ won Amvest de prijsvraag voor het Stationsgebied Zuid in Eindhoven. Iris advies leidde de participatie voor het hoogbouwplan.
Het natuurlijke ontwerp voor Melickerveld is met interactieve webinars en een enquête voorgelegd aan omwonenden en mensen uit Roermond.
LEAD biedt 580 woningen in hoogbouw aan de Leidse binnenstad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen zo’n 700 Leidenaren deel.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer