Het Zuidplein in Rotterdam gaat voor ruim € 300 miljoen op de schop met investeringen in gebouwen, woningen, de openbare ruimte en een sociaal programma. Iris advies organiseert de interactie met bewoners, ondernemers en belanghebbenden.
Van respect naar resultaat
Ballast Nedam werd door de gemeente Rotterdam na een prijsvraag uitgekozen als samenwerkingspartner voor Hart van Zuid. Met het oog op de ruimtelijke procedures en draagvlak in de omgeving nodigde ontwikkelaar Ballast Nedam alle betrokkenen uit voor een interactief proces. ‘Help mee om de basisplannen uit te werken en te verbeteren.’ Dorine Cleton van Cleton & Com was onafhankelijk procesbegeleider. Zij zette twee methoden in. In publiek-private-buurt-samenwerking (PBBS) bedachten alle partijen samen alternatieve ideeën op basis van gelijkwaardigheid en respect voor elkaars belangen. In de bijeenkomsten werden honderden ideeën geoogst. Met de methode van value engineering (VE) werden de ideeën omgezet in concrete voorstellen. In groepen werden voorstellen gemaakt die de meeste (maatschappelijke) waarde toevoegen tegen de laagst mogelijke kosten. Ballast Nedam verwerkte de voorstellen in het structuurplan, het bestemmingsplan en de milieueffectrapportage. Zij zetten de interactieve aanpak voort met deelbijeenkomsten voor de eerste projecten, zoals het nieuwe zwembad, de uitbreiding van Ahoy en het Hoornbeek College.
Culturen
Iris advies hielp met de opzet en organisatie van de bijeenkomsten en de workshops. We werkten met facilitators uit de vele culturen die Rotterdam rijk is. De ideeën kregen meteen vorm met tekeningen van Jan Metz. We zorgden verder voor de communicatie over de aanpak.
De mensen op Zuid en hun ideeën werden open tegemoet getreden. Zo werd er vanuit verschillende belangen en culturen aan gezamenlijke oplossingen gewerkt. De participatie rond Hart van Zuid oogstte veel waardering van de deelnemers, de gemeente en de politiek in Rotterdam. Samen met Ballast Nedam maakten we een plan voor de verdere participatie en communicatie in de komende jaren.
Ideeën van bewoners voor talentontwikkeling
Bewoners, ondernemers en instellingen op het Zuidplein werken samen met gemeente en ontwikkelaar aan hun ‘Hart van Zuid’.
In Wageningen werken De Woningstichting en de gemeente met de bewoners aan de vernieuwing van tuindorp Patrimonium.
Op een voormalige graszaadkwekerij in Vlijmen komt een woonwijk, ontworpen met de belangstellenden.
Hoe betrek je stakeholders en bewoners bij je plannen? Iris advies en Akro Consult maakten een routeboek.
Hoe gebruiken mensen hun wijk? En wat kan er anders, beter? Kijk naar een wijk door de ogen van de bewoners.
De gemeente Best wil meer doen aan burgerparticipatie. Ambtenaren ontwikkelen hun vaardigheden met onze simulatiegame.
In een voormalige beeldbuisfabriek werkte Amvest met buurt, bedrijven en belanghebbenden aan het ontwerp voor Strijp R.
Bij de Woenselse markt in Eindhoven maken arbeidershuisjes plaats voor nieuwbouw. Bewoners kiezen hun eigen architecten.
“Hoe transformeer of renoveer je een wijk samen met bewoners?" Voor Renda, een platform voor renovatieprofessionals, schreef ik een artikel.
Tweehonderd bewoners en betrokkenen bij de Sliedrechtse Staatsliedenbuurt bepalen op een ontwerpfestival de toekomst van de wijk.
Co-creatie: bewoners van Arkel zetten zich samen met vakspecialisten in voor een nieuwe toekomst van 'hun' Betondak.
In het voorjaar van 2020 werkten bewoners en ondernemers uit Breda mee aan het stedenbouwkundig ontwerp voor Backer+Rueb.
Met ‘District E’ won Amvest de prijsvraag voor het Stationsgebied Zuid in Eindhoven. Iris advies leidde de participatie voor het hoogbouwplan.
Het natuurlijke ontwerp voor Melickerveld is met interactieve webinars en een enquête voorgelegd aan omwonenden en mensen uit Roermond.
LEAD biedt 580 woningen in hoogbouw aan de Leidse binnenstad. Aan twintig bijeenkomsten en overleggen namen zo’n 700 Leidenaren deel.
Bas Schoemaker
+31 (0)654 234540
info@irisadvies.nl
Plantsoenstraat 10, 7411 HT Deventer